Guangzhou Ödülü olarak bilinen Guangzhou Uluslararası Kentsel İnovasyon Ödülü için dünyada 15 aday şehir arasında yer alan Lüleburgaz’a oy ver! Kentini dünyada zirveye taşımak senin elinde!
Guangzhou Ödülü olarak bilinen Guangzhou Uluslararası Kentsel İnovasyon Ödülü için aday şehirler arasında Türkiye’den sadece Lüleburgaz var!.. Lüleburgaz 171 şehir ve 301 proje arasından ilk 15’e girmeyi başardı.
31 Ağustos 2016 tarihinde son başvuru yapılan Guangzhou Ödülleri kapsamında Lüleburgaz Belediyesi adına Cinsiyet, Eşitlikçi Yaklaşım ve Yönetici Kadınlar projesi ile başvuru yapılmıştır. Teknik Komite tarafından Lüleburgaz Belediyesi Dünya çapında ilk 15’e giren listede yer almaktadır.
Oy vermek için aşağıdaki OY VER! Butonuna tıklayarak açılan sayfada Lüleburgaz’ı bularak VOTE seçeneğini tıklamanız yeterli…
GUANGZHOU ÖDÜLÜ
Guangzhou Ödülü olarak bilinen Guangzhou Uluslararası Kentsel İnovasyon Ödülü fikri, kentin 2004’teki kuruluşundan bu yana UCLG ile ve 1993’ten bu yana Metropolis ile olan uzun vadeli işbirliğinden ortaya çıkmıştır.
UCLG, Metropolis ve Guangzhou Belediye Yönetimi tarafından birlikte verilen Guangzhou Ödülü, kentlerde ve bölgelerde sosyo-ekonomik ortamı iyileştirmeyi, sürdürülebilirliği teşvik etmeyi ve böylelikle vatandaşların geçim kaynaklarını artırmaya yönelik inovasyonları ödüllendir meyi amaçlar. İki yılda bir verilen ödül, kamusal sektördeki öne çıkan yenilikçi projeleri ve uygulamaları teşvik eder ve tanır.
İŞTE ADAY ŞEHİRLER
İşte aday şehirler: Addis Ababa (Etiyopya), suncion (Paraguay), Boston (ABD), Brüksel (Belçika), Kopenhag (Danimarka), Jakarta (Endonezya), La Paz (Bolivya), Lüleburgaz (Türkiye), Malang (Endonezya), Menaşe (israil), Qalyubeya (Mısır), Ramallah (Filistin), Songpa-Gu (Kore),Tampere (Finlandiya) ve Tlajomulco De Zuñiga (Meksika)
31 Ağustos 2016 tarihinde son başvuru yapılan Guangzhou Ödülleri kapsamında Lüleburgaz Belediyesi adına Cinsiyet, Eşitlikçi Yaklaşım ve Yönetici Kadınlar projesi ile başvuru yapıldı.
5-8 Aralık 2016 tarihlerinde Guangzhou Uluslararası Kentsel Yenilik Konferansı ve Guangzhou Uluslararası İnovasyon Festivali’ne ev sahipliği yapılacak ve ödüller sahiplerini bulacak.
CİNSİYET , EŞİTLİKÇİ YAKLAŞIM VE YÖNETİCİ KADINLAR PROJEMİZ
Lüleburgaz Belediyesi kent halkına sunacağı hizmetleri planlarken, hizmet sunucularını yani yöneticilerini, temel yetkinliklerinin yanı sıra pozitif ayrımcılık ilkesi çerçevesinde yerel yönetimde yönetişim mekanizmasını güçlendirmek, sorumlulukları paylaşmak için mevcut 225 personeli içerisinden seçim yapmıştır. Önemli idari birimlerden Yazı İşleri, Mali Hizmetler, İnsan Kaynakları ve Eğitim, İmar ve Şehircilik, Kültür ve Sosyal İşler, Özel Kalem ve Gelir Müdürlüğü, idari anlamda kadın yöneticiler tarafından yürütülmekte üst yönetici olarak da Mali Hizmetler, İnsan Kaynakları ve Eğitim, Kültür ve Sosyal İşler, Gelir, Bilgi İşlem Müdürlükleri ’de kadın belediye başkan yardımcısına bağlı olarak çalışmaktadır.
Lüleburgaz Belediyesi yönetişim aracını etkin ve verimli bir şekilde kullanmakta, haftalık olağan toplantıları ile tüm birim müdürlerinin bir araya gelip haftalık değerlendirmenin yapıldığı , belediye hizmetleri ile ilgili olarak alınması gereken tedbirler ve yapılacak olan iş ve işlemler karşılıklı müzakere tekniği ile planlanıp uygulanmaktadır. Yani yönetişim modeli uygulaması ile karar alma ve uygulama, hesap verme, şeffaflık ilkeleri de yerine getirilmektedir.
Lüleburgaz Belediyesi 2012-2016 yıllarına ait planının yaparken 40 kişilik bir ekip kurmuş bu ekibin %50’sini kadınlardan oluşturmuştur. Belediye yönetimi kadın çalışanlarına göstermiş olduğu bu eşitlikçi yaklaşım ile kent halkına da eşit hizmet sunma yaklaşımını göstermiştir. Belediye çalışanları kamuda çalışan diğer çalışanlardan farklı olarak hizmet ettikleri kentin hem hizmet sunucusu hem de hizmet alıcısıdır. 2012-2016 Stratejik planı hayata geçiren, belediye vizyonunun gerçekleşmesi için sorumluluk alan ve yöneten ekipte idari anlamda yönetimdeki oransal orak kadının yeri %58 dir.
Karar alma süreçlerinde kadın çalışanlar aktif olarak rol almış, yerelde yönetişim kavramının en etkin uygulaması gerçekleşmiştir. Kuşkusuz başarıda kadın çalışanların ve yöneticilerin payı büyüktür. Bu kurumdaki başarı ve değişim, sosyal olarak toplumda da çeşitli değişimlere neden olmuştur. 1999-2004 yerel seçimlerinde Lüleburgaz Belediyesinin meclis üyesi sayısı 25, dir bunların cinsiyete göre dağılımı erkek sayısı 24, kadın sayısı 1’dir. 2004- 2009 yerel seçimlerinde Lüleburgaz Belediyesinin meclis üyesi sayısı 25, dir bunların cinsiyete göre dağılımı erkek sayısı 23, kadın sayısı 2 dir. 2009-2014 seçimlerinde Lüleburgaz Belediyesinin meclis üyesi sayısı 25’tir. Bunların cinsiyete göre dağılımı erkek sayısı 20, kadın sayısı 5’tir. 2014-2019 yılında yapılan yerel seçimlerinde Lüleburgaz Belediyesi meclisine toplam 9 kadın meclis üyesi seçilmiştir. Türkiye geneline bakıldığında 2012 yıl verilerine göre bu oran %4,2 iken Lüleburgaz’da %29 dır. Bu da yerel yönetim açısından büyük bir sıçramadır. 33 meclis üyesinin 9’u kadındır. Kadın meclis üyelerinin her biri mecliste bulunan komisyonların en az birinde görev almışlardır Belediye meclisinde bulunan yedi komisyonundan dördüne ( Plan ve Bütçe Komisyonu, Halkla İlişkiler ve Kültürel Etkinlikler Komisyonu, Sağlık ve Çevre Komisyonu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu)kadın meclis üyeleri başkanlık etmektedir. Komisyon başkanlıkları yüzdesi erkek meclis üyelerinde %42,8 , kadın meclis üyelerinde %57,2’dir) Kadınlar, yerel yönetimde aktif rol alarak sorumluluk yüklenmişlerdir. Bunu sağlayan önemli unsur kurumdaki personel politikasından ve atamalarından sorumlu olan (belediye başkanı) üst yöneticinin izlemiş olduğu kadın politikasıdır. Kadın çalışanların sorumluluk almadaki cesareti , değişim, gelişim ve yeniliğe olan isteğinin yanı sıra az sayıda da olsa daha önceden idari yönetimde yer alan kadın yöneticilerin rehberlikleri önemli yer tutmaktadır. Bunların yönetim deneyimlerin paylaşmaları, başarıları, dayanışma ve destekleri kadınları cesaretlendirmiştir. Kadın çalışanların yönetimdeki artışı toplumdaki yönetici erkek olur algısını da değiştirmiştir.
Yine bu uygulama çalışanlar üzerinde pozitif algılanmış, belediye çalışanlarının üye oldukları işçi sendikası yöneticileri yapılan seçimlerde kadın çalışma arkadaşlarını (Çiğdem Özyürek, Meral Köprülü)sendika temsilcisi olarak seçmiştir. Belediyede çalışan erkek işçi sayısı 69 kadın işçi 20 sayısı dır. Kullanılan oy sayısı 63 geçerli kullanılan oy sayısı 63 olup oyların %100’nü alarak sendika baş temsilcisi ve ve iş yeri temsilcisi olmuşlardır. Belediye yönetimi ile yapılan toplu sözleşme müzakerelerine katılıp, kendi adlarına mücadele etme şansı sağlamışlardır. İşçi haklarını koruma, kollama ve onlar adına mücadele etme olgusunun sadece erkek çalışanlardan olmayacağı bu işi kadınların da yapabileceği gösterilmiştir.
Kısacası kadın politikalarıyla Lüleburgaz Belediyesi üst yönetimi hem kadınların aktif olarak yaşamda aktif rol almasını sağlamış hem de kamu hizmetlerinin sunumunda kaliteyi yakalamıştır.