Anasayfa / Haberler / Toplumun Aydınlanmasında Kadın ve Eğitim

Toplumun Aydınlanmasında Kadın ve Eğitim

Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisinde(LYKA), Belediyemiz ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği(YKKED) tarafından ‘Toplumun Aydınlanmasında Kadın ve Eğitim’ paneli düzenlendi.

Panel öncesinde Tahir Kadem’in hazırladığı ‘Trakyalı Kadınlar’ temalı resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi. LYKA’da gerçekleştirilen program, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneğinin (YKKED) 10. Yıl Görsel Sunumu ve YKKED Mandolin Topluluğunun konseriyle başladı.

Belediye Başkanımız Emin Halebak, Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisindeki (LYKA) ‘Toplumun Aydınlanmasında Kadın ve Eğitim Paneli’nde konuştu. Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak panelde şu ifadeleri kullandı: ‘Kadınlarımızı nasıl bu hukuksuz düzenden, adaletsizliklerden, eğitimsizliklerden çıkarırız, siyasetin dışından siyasetin içine nasıl getiririz? Bunu başarabileceğimiz Türkiye’deki bir kaç kaleden birinde oturuyoruz. Ne mutlu bana Lüleburgaz kadınları dim dik ayakta. Köy Enstitülerinin kuruluş yıl dönümlerinde törenlere, etkinliklere gidiyordum ve anlamakta zorlandığım hikayeleri anlatıyorlardı. Nasıl oluyor da 20 yıl süren eğitim 70 yıldır hala gündemde ve taptaze duruyor şimdi zaman geçince anladım. Söylem insanı olmayla eylem insanı olmak arasındaki fark burada yatıyor. Köy Enstitüleri eylem insanıydı. Adaletsizlikleri eylemleriyle değiştirebilecek kapasitedeydiler. Lüleburgaz, cumhuriyet aydınlanmasına tüm kapılarını açarak Kepirtepe Köy Enstitüsüyle cumhuriyetin devrimleriyle içine almış, sindirmiş bir kent. Bundan sonra da Ata’sının yolunda yürümeye kararlı.”

Toplumsal cinsiyet eşitliği için, hukuk, eğitim ve siyaset başlıklarının ele alındığı panelde, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, Süleyman Demirel Üniversitesi Prof. Dr. Songül Sallan Gül, Eğitimci-(ÇYDD-Pendik Şb) Süheyla Erol ve 21.Dönem Amasya Milletvekili Gönül Saray konuşmacı olarak yer aldı. Panelde konuşmacıların şu ifadeleri dikkat çekti:

Eğitimci Süheyla Erol: ‘Türkiye’de kadın olmak hayatın her alanında her daim mücadele etmek demektir.’

Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer: ‘Cumhuriyet bir kadın devrimidir. Köy Enstitüleri karma eğitimin başlaması için çok önemli aşamaydı. Aydınlanma döneminin en önemli devrimlerinden biri Köy Enstitüleridir.’

SDÜ Sosyoloji Bölümü Prof. Dr. Songül Sallan Gül: ‘Türkiye’de okuma yazma bilmeyen 10 kişinin 9’u kadın… Dolayısıyla eğitim çok önemli bir durum. Eşitsizliklere karşı birlikte mücadele etmemiz lazım. Türkiye’de cinsel istismarın yüzde 58’i okullarda oluyor. Son on yılda 40 binin üzerinde çocuk cinsel istismara uğradı. Bu, kadını ve erkeği nasıl tanımladığınız meselesidir. Bunun için kadın ve erkek birlikte mücadele etmelidir.’

21. Dönem Amasya Milletvekili Gönül Saray: ‘Bugün köyümüzdeki halam ve amcalarımdan çok farklı bir konumda isem bunu Köy Enstitülerine borçluyum. Köy Enstitüleri sayesinde var oldum.’