Koronavirüs Tedbirleri

T.C.

TİCARET BAKANLIĞI

İç Ticaret Genel Müdürlüğü

Sayı : 42352526-435.99-E-00053363177                                                                                                                                          19/03/2020

Konu : Koronavirüs Tedbirleri

DAĞITIM YERLERİNE

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi (küresel salgın) olarak nitelendirilen Koronavirüs (COVID-19) salgınıyla mücadele amacıyla yaş sebze ve meyvelerin toptan ve perakende satışına yönelik birtakım tedbirlerin alınması zorunluluğu hasıl olmuştur.

5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 15 inci maddesi gereğince aşağıda belirtilen hususların iliniz sınırları içerisinde bulunan tüm belediyelere ivedilikle duyurulması, bu tedbirlerin uygulanmasını teminen belediyelerce gerekli önlemlerin alınması ve denetimlerin yapılmasının sağlanması, aksi davranışlara mezkûr Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer verilen müeyyidenin uygulanması gerekmektedir.

Bu kapsamda; virüsün yayılmasını önlemek amacıyla;

- Market, manav ve pazar yerlerinde ambalajsız şekilde satılan yaş sebze ve meyveler, tüketicilerce seçilmeden satıcılarca poşetlenerek satışa sunulacaktır.

- Belediyelerce pazar yerleri ile toptancı hallerinde dezenfeksiyon çalışmaları ihmal edilmeyecek gerekli ve yeterli hijyen önlemleri alınacaktır.

- Pazar yerlerinde tezgâh aralıkları mümkün olduğunca geniş tutulacak, tezgâh aralarındageçişyerlerindesıkışıklığınedenolacakkasaveambalajlarbulundurulmayacaktır.

- Pazar yerleri, toptancı halleri ve diğer satış yerlerinde çalışan ve görev yapan herkes uygun özellikte eldiven kullanacak ve hijyen konusunda bilgilendirilecektir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Adem BAŞAR

Bakan a.

Genel Müdür V.

Dağıtım: 81 İl Valiliği (Ticaret İl Müdürlüğü)